Avís important

Amb motiu de la refundació de la JCC (Joventut Comunista de Catalunya), fruit del procés d'unitat juvenil comunista protagonitzat per CJC-Joventut Comunista (Col·lectius de Joves Comunistes - Joventut Comunista) i JC (Joves Comunistes), així com per d'altres sectors i persones que es reclamen de l'ideal comunista, aquesta pàgina queda definitivament tancada.

Podeu seguir l'actualitat de la Joventut a: www.jcc.cat.






Els dies 17 i 18 de maig la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública (PMDUP) ha organitzat unes jornades de mobilitzacions contra la privatització de la Universitat. Els actes principals seran una tancada d´estudiants el 17 a Econòmiques(UB) i una xerrada més dinar popular el 18 a la Pl.Universitat.



MANIFEST DE LA PLATAFORMA MOBILITZADORA EN DEFENSA DE LA UNIVERSITAT PÚBLICA CONTRA LA PRIVATITZACIÓ DE LA UNIVERSITAT



El proper 19 i 20 de maig tindrà lloc a la ciutat noruega de Bergen la cimera de ministres d´educació dels 40 estats membres de l´Espai Europeu d´Educació Superior (EEES), que té com a finalitat avaluar l´implementació de les reformes cap a un marc universitari uniforme tot acomplint el procés que va prendre forma a Bolonya l´any 1999. A la cimera de Bergen, d´altra banda, es marcaran les pautes de treball per els propers dos anys tot tenint en compte que és a partir del curs 2010-2011 que tot plegat ha d´entrar en vigència a tots els estats signants.



Des de la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública (PMDUP), marc unitari del moviment estudiantil català /de Catalunya, considerem que l´EEES, lluny d´acomplir les expectatives generades per la classe política, contempla un seguit d´aspectes no resolts que ens fan pensar en una operació de marketing per avançar en la liberalització de l´educació superior.



Un exemple recent és el debat generat al voltant de la construcció del Catàleg de Titulacions, que marcarà l´aprovació dels nous títols de "Grau", on l´informe d´una de les subcomissions del Consejo de Coordinación Universitaria parla de la supressió de titulacions com ara Humanitats o Història de l’Art per no "adaptar-se a les necessitats del mercat de treball". En aquest informe, en el que la meitat dels redactors eren professors d’universitats de l’Església, també s’apostava per suprimir els estudis de Filologia Catalana entesa com a tal, mentre que es deixava intacta la Filologia Espanyola. Així doncs, tant per la voluntat dels governs de torn com per la lògica del lliure mercat, als Països Catalans hem de denunciar el perill que corre la llengua catalana a la universitat així com el procés d´homogeneïtzació al que se´ns sotmet. I és que en aquest procés de convergència europea es tenen més en compte els interessos empresarials o polítics que els criteris acadèmics i científics.



Un altre dels efectes que comportarà l’entrada a l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior serà un clar augment en les taxes universitàries. A Alemanya, que va entrar-hi ara fa dos anys, els estudiants han passat de tenir un accés a la Universitat gratuït a haver de pagar fins a 2000 € l’any. Aquí el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) té prevista una pujada de les taxes d’un 2% pe sobre de l´IPC per al proper curs (és a dir, un increment del 5 % respecte el preu d´enguany).



Aquestes mesures agreugen encara més l’estat actual en que es troba la Universitat Pública catalana. Les empreses privades augmenten contínuament la seva presència en el dia a dia de la Universitat. I no només en l’externalització dels serveis bàsics de restaurant, copisteria, edicions, escoles d’idiomes... sinó també en la Recerca i Investigació, que està cada vegada més sotmesa als interessos del mercat.



Des de la PMDUP, donem a conèixer que per segon cop, tot coincidint amb la cimera, tindrà lloc a Bergen el cap de setmana del 20 de maig el segon Fòrum Europeu de l´Educació que reunirà a professors i estudiants d´arreu per tal d´avaluar aquest nou marc que se´ns imposa així com per a vertebrar alternatives. Per la nostra part, volem tirar endavant un parell d´iniciatives sorgides a casa nostra, com són la fixació d´una jornada de mobilitzacions conjunta en tot l´espai Bolonya així com la creació de l´Observatori de la Universitat Pública, que ha d´aplegar a aquelles persones i col·lectius que s´oposen al procés de mercantilització de l´educació, procés impulsat, entre d´altres, per part d´entitats no-democràtiques com ara l´Organització Mundial del Comerç (OMC).



Conscients que aquesta cimera tindrà poca rellevància, convoquem als campus catalans a una jornada de lluita per al dia 18 de maig per tal de denunciar els efectes que suposarà aquesta reforma, rebutjant l’increment de les taxes i defensant un model d’Universitat lluny del que avui en dia existeix.



Si internacionalitzen les agressions, internacionalitzarem la nostra resposta!



Per una educació pública, popular, catalana i de qualitat,



NO al Procés de Bolonya!



Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública, Barcelona, 18 de Maig