Avís important

Amb motiu de la refundació de la JCC (Joventut Comunista de Catalunya), fruit del procés d'unitat juvenil comunista protagonitzat per CJC-Joventut Comunista (Col·lectius de Joves Comunistes - Joventut Comunista) i JC (Joves Comunistes), així com per d'altres sectors i persones que es reclamen de l'ideal comunista, aquesta pàgina queda definitivament tancada.

Podeu seguir l'actualitat de la Joventut a: www.jcc.cat.


Declaració Política del Partit dels i les Comunistes de Catalunya davant el referèndum sobre la Constitució Europea a França





Els i les comunistes de Catalunya davant del No francès al referèndum sobre la Constitució Europea diem: Ara, a renegociar el tractat constitucional europeu.



Els i les comunistes de Catalunya felicitem el poble francès per la gran victòria del 29 de març en el referèndum sobre la Constitució Europea. Ens sentim solidàriament protagonistes d´aquest No trascendental per al futur d´Europa, un No que ha obtingut el 56% dels sufragis amb una alta participació, malgrat les campanyes mediàtiques de tergiversació i desqualificació dels partidaris del No i el partidisme de la campanya institucional. El debat profund a cada sector productiu, a cada espai de vertebració social, va mobilitzar una societat que ha arribat a la conclusió que amb la Constitució neoliberal perdien conquestes socials i poder democràtic.



Denunciem que aquesta campanya continua després del referèndum: mentre el catastrofisme si sortia el No era la consigna davant el referèndum, la consigna davant la derrota del Sí és de minimitzar el seu efecte i mirar de colar el text d´una altra forma. L´assimilació del No amb l´antieuropeisme, el nacionalisme i, fins i tot, la ultradreta és una interpretació calculadament deformada de la realitat: el No francès ha estat un No d´esquerres i un No que ha unit les esquerres franceses.



Amb el No francès, la idea d´una Europa que posi al centre les persones i les seves necessitats, una Europa social, dóna un pas qualitatiu important i obliga les elits econòmiques europees i els seus representants polítics a renegociar el projecte d´Europa, si volem que la integració avanci. No pot ser que al centre dels objectius de convergència i a la política monetària l´eix sigui el control de la inflació: cal reclamar la centralitat de la plena ocupació de qualitat com a objectiu polític i econòmic d´Europa. No pot ser que Europa se subordini als EUA en la seva política exterior. No pot ser que la Unió Europea serveixi de coartada i impulsi la liquidació dels actius públics i la privatització del serveis públics.



Denumciem l´actitud d´alguns dirigents i representants polítics del Parlament i de la Comissió de minimitzar el resultat del referèndum. Demanen que en lloc de referèndums s´aprobi als parlaments, perquè si a sis països trionfa el No caldria reformar la Constitució. Democràcia és que es facin referèndums a tots els països.



Aixímateix, donem suport als i les comunistes francesos amb la seva proposta de canvis de representació política a França en la línia d´una Unitat Popular.



Ens diuen que s´hauria de tornar a votar el referèndum fins que s´aprobi, però la veritat és que l´ampli debat democràtic i l´alta participació legitimen el resultat. Ens diuen que sempre queda la opció de seguir amb el Tractat de Niça i introduir, per via de negociació entre governs, les modificacions en la mateixa línia que preveia la Constitució, però renunciar a una Constitució és un retrocés de la construcció europea. Per la reforma de l´Estatut i de la Constitució Espanyola requereixen consens gairebé unànim, però quan es tracta de la Constitució Europea neoliberal sembla que l´important és aprobar-la sigui en les condicions que sigui, encara que produeixi la tan temuda fractura.



Denunciem que a Espanya es qualifiqui com a positu un referèndum amb participació de amb 42´3%. Com es pot legitimar el Sí amb el 32% d´electors?. Curiosament, Zapatero diu que cal refelxionar sobre el resultat a França i no està disposat a reflexionar sobre el resultat aquí. Espanya requereix s´una reflexió i un debat més profund sobre aquest tractat constitucional.



Els i les comunites seguirem treballant per una altra construcció d´Europa democràtica , social, solidària i en base al principi de subsidiaritat, i ho farem junt amb les forces socials i polítiques d´esquerra europees.



Partit dels i les Comunistes de Catalunya

Barcelona, 30 de maig de 2005