Avís important

Amb motiu de la refundació de la JCC (Joventut Comunista de Catalunya), fruit del procés d'unitat juvenil comunista protagonitzat per CJC-Joventut Comunista (Col·lectius de Joves Comunistes - Joventut Comunista) i JC (Joves Comunistes), així com per d'altres sectors i persones que es reclamen de l'ideal comunista, aquesta pàgina queda definitivament tancada.

Podeu seguir l'actualitat de la Joventut a: www.jcc.cat.
Antecedents


Des de l’inici de la revolució industrial, àmplies capes de la població femenina dels sectors populars es van incorporar al treball assalariat. Aquesta incorporació no les eximí, però, de continuar sent responsables del treball de cura de les persones del grup familiar ni de les activitats domèstiques.


Les precàries i difícils condicions de treball industrial van provocar, des de mitjans del segle XIX, l’aparició de moviments de dones que reivindicaven millors condicions laborals, com ara la reducció de la jornada laboral, la limitació de l’edat de treball de les criatures, la prohibició de l’horari nocturn per a les dones, la compensació econòmica per accidents laborals i les mesures per prevenir-los.


D’aquesta experiència, Catalunya no en va quedar al marge. N´és un exemple la vaga que 3.500 treballadores del sector tèxtil d’Igualada van fer l’any 1881, en demanda de millors condicions de treball.
Els fets de Nova York


El dia 8 de març de 1908 en que les treballadores d’una fàbrica tèxtil de Nova York anomenada Cotton declaren una vaga en protesta per les condicions insuportables de treball. L’amo no acceptà la vaga i les obreres ocuparen La fàbrica. L’amo llavors tancà les portes i prengué foc morint les 129 treballadores que eren a dins.
El 8 de març


Amb l’esclat de la Primera Guerra Mundial, la pau es convertí en el leitmotiv de les celebracions del Dia Internacional de la Dona. La revolució russa, de la que havia de resultar la posada en pràctica per primera vegada en la història d’un model de societat en el que els antagonismes de classe fossin superats, fou iniciada per les dones també el Dia Internacional de la Dona, però de l’any 1917. Les obreres tèxtils de Petrograd anaren a la vaga i cridaren als companys varons perquè les recolzessin. A partir d’aquest moment, el Dia Internacional de la Dona quedà fixat en la data del 8 de març.


Reivindicació de millors condicions de treball i de vida, i de drets polítics i manifestacions en favor de la pau, són alguns dels temes que es troben en l’origen de la celebració del dia 8 de març com a Dia Internacional de la Dona.


Amb el ressorgiment del feminisme, a finals dels anys seixanta i setanta, tornà a implantar-se la celebració d’aquesta data, que van acabar de corroborar les Nacions Unides, el 1977, en declarar el 8 de març com a Dia Internacional de la Dona.Informació extreta de diverses fonts