Avís important

Amb motiu de la refundació de la JCC (Joventut Comunista de Catalunya), fruit del procés d'unitat juvenil comunista protagonitzat per CJC-Joventut Comunista (Col·lectius de Joves Comunistes - Joventut Comunista) i JC (Joves Comunistes), així com per d'altres sectors i persones que es reclamen de l'ideal comunista, aquesta pàgina queda definitivament tancada.

Podeu seguir l'actualitat de la Joventut a: www.jcc.cat.


La Fundació Pere Ardiaca ha presentat al Centre Cívic Pati Llimona el còmic Primavera Tricolor en el marc de les seves activitats per commemorar el 75è aniversari de la proclamació de la Segona República.



Es tracta d’una historieta compromesa amb el veritable esperit de la Segona República i de tots aquells que van lluitar per una societat més justa i democràtica. El còmic considerat com a narrativa dibuixada permet explicar aquells fets i apropar-los a un públic jove.



Amb il·lustració i dibuixos d’en Pepe Farruqo, guió d’en Carles Santamaría i pròleg d’en Josep Fontana, Primavera Tricolor, que té una tirada de 2.500 exemplars, ens acosta a l’amistat de tres joves en els anys de la Segona República. Els protagonistes viuran en primera persona moments molt significatius de la nostra història, com l’aprovació del sufragi femení, la victòria del Frente Popular a l’Estat espanyol i el Front d’Esquerres a Catalunya o l´alçament feixista del 18 de juliol.



En Quim Cornelles, director de la Fundació, ha remarcat que és un treball col·lectiu en el que han participat el guionista Carles Santamaría, el dibuixant Pepe Farruqo i l´historiador Josep Fontana. Ha destacat també la bibliografia a càrrec del també historiador Josep Manuel Rúa i la cronologia realitzada per Manuel Moreno, Responsable de l´Àrea de Història de la Fundació. "És una obra col·lectiva de qualitat i didàctica, una manera amena d´apropar-se al període històric de la Segona República. Amb aquesta i altres activitats que farem volem destacar valors republicans tant importants com la laïcitat, el progressisme, l´escola púbica, el drets dels treballadors treballalladores i la igualtat entre home i dona" ha resaltat Cornelles.



Carles Santamaría ha destacat que ha volgut fer un còmic que no fos panfletari, protagonitzat per personatges creïbles que viuen en un marc històric concret com és la República i la Guerra Civil. D´altra banda Santamaría ha comentat que al tractar-se d´una obra de ficcció s´havia inventat un diàleg entre marxistes i anarquistes que potser en aquell moment no es va produir d´aquesta manera. "El còmic té un punt épic i optimista, perquè més enllà de les persones que van viure aquella época, els valors profundament democràtics de la Segona República tenen més validesa que mai" ha afirmat Santamaría.



Per la seva banda, Pepe Farruqo ha comentat que ha fet una feina de recerca historiogràfica per retratar el més fidelment possible la Barcelona d´aquella época. Tots dos han subratllat la bona comunicació que hi ha hagut entre ells i que ha sigut un treball d´equip i on el guió s´ha enriquit a partir de les aportacions creatives del dibuixant.