Avís important

Amb motiu de la refundació de la JCC (Joventut Comunista de Catalunya), fruit del procés d'unitat juvenil comunista protagonitzat per CJC-Joventut Comunista (Col·lectius de Joves Comunistes - Joventut Comunista) i JC (Joves Comunistes), així com per d'altres sectors i persones que es reclamen de l'ideal comunista, aquesta pàgina queda definitivament tancada.

Podeu seguir l'actualitat de la Joventut a: www.jcc.cat.



Neus Català: “El mateix dia que vam sortir del camp, totes les preses vam prometre que explicaríem sempre la barbàrie nazi. Avui estic complint aquesta promesa”.



Recordar la barbàrie feixista és combatre la dreta antidemocràtica del present. Amb aquesta màxima, el dimecres 14 de març, la Neus Català va reivindicar a l´Auditori de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB, davant més de 300 assistents (entre els quals es podien comptar estudiants i professors), la lluita de milers de dones i homes que, com ella, van defensar i defensen al llarg de tota la seva vida uns valors de justícia, igualtat i democràcia.



La conferència s’emmarca dins del cicle “Dona i Societat”, organitzat pel Col•lectiu UAB de la CJC-Joventut Comunista, que en aquesta ocasió comptava amb la col•laboració de la Fundació Pere Ardiaca. En ella la ponent va voler retre homenatge a l’imprescindible, i sovint menystingut, paper de les dones en la lluita antifeixista al nostre país i a tot Europa en temps de la Segona Guerra Mundial.



La Neus Català féu un balanç de la seva vida combativa, deixant clar que “és només un exemple de la lluita de milions de dones i homes republicans”. Va parlar de l´heroica defensa de la República espanyola, de l’exili forçat a França i la posterior participació a la Resistència francesa contra el nazisme, de la vida al camp de concentració de dones de Ravensbrück, de la solidaritat com a factor essencial per a crear el teixit social de resistència i combat que, durant la dictadura franquista i tots aquests episodis de misèria, es va crear gràcies a l’organització popular clandestina i que va permetre enderrocar el feixisme, dels reptes actuals de la lluita post-franquista...



També va fer esment a la feina d´organitzacions que tenen com a objectiu la recuperació de la Memòria Històrica, com l´Amical de Ravensbrück que presideix Des d’aquesta organització s’està fent una ingent feina per a trobar i identificar els cossos dels i les combatents que van morir durant el període bèl•lic que va assolar el continent europeu a la dècada dels quaranta.



Les més de 300 persones l’escoltàvem amb silenci i emoció. Contestant una de les moltes preguntes que van sorgir, la Neus va recordar alguns moments de la vida quotidiana al camp de concentració: “treballàvem tot el dia i només menjàvem un plat de sopa. Si queies a terra a causa de l’esgotament, et tiraven un tret al cap. Tot i així, en tots els camps, érem molts els que continuàvem combatent: sabotejàvem la producció per tal de disminuir al màxim el fruit del nostre treball. Sabíem que ens hi jugàvem la vida, però també érem conscients que, sabotejant la producció, estàvem salvant vides dels companys que estaven al front lluitant contra el nazisme. Teníem molt present que la guerra continuava contra l´enemic comú, el feixisme”.





La Neus va insistir que per a la democràcia i la llibertat és imprescindible l’organització popular, i va voler deixar-nos clar un missatge important: tot i que la lluita de la seva generació ens ha permès viure en un món més lliure, la lluita per un món millor tot just acaba de començar. I som nosaltres, els i les joves, qui l´haurem d´afrontar.



Dels i les joves el futur, del i les joves la Revolució.