Avís important

Amb motiu de la refundació de la JCC (Joventut Comunista de Catalunya), fruit del procés d'unitat juvenil comunista protagonitzat per CJC-Joventut Comunista (Col·lectius de Joves Comunistes - Joventut Comunista) i JC (Joves Comunistes), així com per d'altres sectors i persones que es reclamen de l'ideal comunista, aquesta pàgina queda definitivament tancada.

Podeu seguir l'actualitat de la Joventut a: www.jcc.cat.


Davant la declaració unilateral de la Independència de la província de Kosovo el darrer diumenge, els i les joves de la Joventut Comunista de Catalunya volem fer les següents consideracions:



1. Reafirmem el nostre compromís pel Dret a l´Autodeterminació de tots els pobles. Entenem que el dret dels pobles a decidir el seu propi futur és un principi democràtic universal.



2. Els i les comunistes condicionem el nostre suport als processos d´independència al desenvolupament de la lluita de classes. Entenem que hem de recolzar aquells processos que enforteixi la classe treballadora, i per tant, en què els treballadors i les treballadores siguin el subjecte hegemònic en el procés de secessió.



3. Entenem que la Declaració d´Independència del Kosovo no beneficia les aspiracions de la classe treballadora kosovar, a més que tampoc aporta una major sobirania pel Kosovo. La dependència respecte als interessos de l´imperialisme dels Estats Units d´Amèrica i de la Unió Europea és incompatible amb l´exercici de la sobirania. A més, la presència militar de l´OTAN a la regió no garanteix l´expressió de la lliure voluntat del poble del Kosovo. Aquesta secessió viola els principis bàsics del Dret Internacional, l´Acta final de Helsinki i vàries Resolucions de Nacions Unides sobre aquesta qüestió - en particular la Resolució 1244 de juny de 1999 del Consell de Seguretat). Suposa un pas més en l´escalada de subversió del Dret Internacional, i un greuge comparatiu amb les legítimes aspiracions dels pobles que, amb el suport de la ONU, lluiten per la seva sobirania.



4. Volem fer una referència explícita al paper devastador que han jugat els interessos econòmics de les potències europees, molt especialment d´Alemanya, en els episodis d´aparició dels nous Estats balcànics. El rol de tutor polític de l´oligarquia alemanya en tot el procés de desintegració de l´antiga Iugoslàvia, ja iniciat amb les declaracions d´independència d´Eslovènia i Croàcia (ambdues dirigides i acceptades immediatament i unilateral per Alemanya sense esperar la decisió de la Unió Europea), i posteriorment amb les pressions polítiques ininterrompudes sobre l´antic Estat federal i després sobre Sèrbia, no pot quedar impune d´una justa condemna i denúncia davant la història. La proclamació de la República de Kosovo -província entregada el 1944 per Albània a Iugoslàvia com a compensació per la intervenció armada dels partisans en la lluita contra l´ocupació nazi-feixista-, així com la recent independència de Montenegro -la sortida natural sèrbia al mar- és un pas més d´aquest procés que ens tenyeixen d´humanitari i democràtic per tal de justificar els més de 17.000 efectius de l´OTAN presents a la regió (entre els quals un important contingent espanyol).



5. La conformació progressiva d´Estats-ètnics a la zona dels Balcans suposa un major risc d´enfrontaments violents i de guerres. La política agressiva de l´imperialisme europeu i nord-americà per afavorir el desmembrament de Iugoslàvia, ha empitjorat les condicions de vida de la majoria dels ciutadans i ciutadanes de l´antiga Iugoslàvia i ha afavorit la conformació de màfies locals.





6. Lamentem que la posició contrària a la Independència del Kosovo de l´Estat Espanyol respongui exclusivament a la por a un efecte dominó que afecti les fronteres espanyoles. Condemnem també el doble raser dels estats europeus favorables a la independència del Kosovo que neguen el drets dels pobles a la Unió Europea, i només els diuen defensar quan aquests suposen un avenç en els seus interessos geoestratègics i econòmics.



En definitiva, des de la CJC - Joventut Comunista manifestem que la declaració d´Independència del Kosovo accentua la inestabilitat dels Balcans i suposa una menor sobirania del poble del Kosovo i de la resta de pobles de la regió, amb qui ens solidaritzem. A més reivindiquem el llegat de la República Federal Socialista de Iugoslàvia : la unitat d´acció dels i les treballadores per tal de superar la confrontació ètnica i cultural i garantir la pau.





Per l´Autodeterminació dels pobles,



Socialisme o Barbàrie!



Comitè Nacional de CJC



Joventut Comunista de Catalunya



21 de febrer de 2008.



Barcelona, Catalunya