Avís important

Amb motiu de la refundació de la JCC (Joventut Comunista de Catalunya), fruit del procés d'unitat juvenil comunista protagonitzat per CJC-Joventut Comunista (Col·lectius de Joves Comunistes - Joventut Comunista) i JC (Joves Comunistes), així com per d'altres sectors i persones que es reclamen de l'ideal comunista, aquesta pàgina queda definitivament tancada.

Podeu seguir l'actualitat de la Joventut a: www.jcc.cat.


Durant els darrers mesos s´han produit notables avenços de l´esquerra a El Salvador: al gener el FMLN es va constituir com a primera força del país, obtenint 35 dels 84 diputats que conformen l´Assemblea Legislativa salvadorenya i al març, Mauricio Funes, candidat de l´ex-guerrilla,va guanyar les eleccions presidencials. Davant d´aquest gir, Onidia Gómez, diputada del FMLN al Parlament Centreamericà i Coordinadora de la Plataforma Sindical Comú Centreamericana, ha posat èmfasi a contextualitzar aquesta victòria, no només en els darrers 20 anys de govern de la dreta, sinó, sobretot, en els darrers 40, des de l´inici del període preinsurreccional. La victòria no s´ha d´emmarcar, doncs dins dels anys de "pau", sinó que és una victòria d´un procés més llarg.



Centrant-se en la situació actual, Onidia Gómez ha matisat que el FMLN no ha arribat al poder, sinó únicament, al govern. El matís és especialment important si tenim en compte la dependència de l´economia del Salvador respecte a l´economia d´altres països, i en particular, respecte a les seves burgesies: cal recordar que la moneda a El Salvador és el dòlar nordamericà, la majoria de les seves importacions i exportacions provenen dels Estats Units, i que bona part de les empreses salvadorenyes tenen la seu social en d´altres països de centreamericà per a evadir impostos.



Per si això no fos suficient, el FMLN es trobarà amb una administració pública corrupta i en què la majoria de càrrecs de confiança d´ARENA (el partit conservador responsable dels "escuadrones de la muerte") es mantindran previsiblement a l´administració. Per aquest motiu, la diputada del Frente creu que la lluita contra la corrupció i pel compliment de la llei ja seria un èxit per al nou període que han obert els resultats a les urnes.



Tenint en compte aquestes dificultats, l´estratègia del Frente per als propers anys és l´enfortiment d´un moviment popular que recolzi les transformacions d´esquerres que necessita El Salvador, un moviment que sigui exigent amb el govern però que entengui que les reivindicacions del FMLN no s´assoliran de la nit al dia. El FMLN es troba amb un Estat dèbil econòmicament, privatitzat i corrupte, amb una majoria que tampoc permet reformes estructurals, com una hipotètica reforma de la Constitució i la dreta aprofitarà aquesta situació per a confondre als moviments socials, per a culpar al FMLN de les responsabilitats dels anys de govern d´ARENA.



No és un camí fàcil el què han de recórrer els i les companyes del Frente durant els propers mesos, però compten amb el suport de la majoria de salvadorenys i salvadorenyes, la complicitat d´Amèrica Llatina i l´amistat dels qui, com nosaltres, creiem en un altre món. Per tot això, des del Col·lectiu de Solidaritat de la Joventut Comunista, mostrem la nostra esperança amb el canvi a Centreamèrica, amb la garantia que el Frente ha estat capaç d´avançar en condicions més adverses, encara, que les actuals.