Avís important

Amb motiu de la refundació de la JCC (Joventut Comunista de Catalunya), fruit del procés d'unitat juvenil comunista protagonitzat per CJC-Joventut Comunista (Col·lectius de Joves Comunistes - Joventut Comunista) i JC (Joves Comunistes), així com per d'altres sectors i persones que es reclamen de l'ideal comunista, aquesta pàgina queda definitivament tancada.

Podeu seguir l'actualitat de la Joventut a: www.jcc.cat.


Aquest 14 d´abril commemorem el 80è aniversari del naixement de la IIa República Espanyola, 80 anys de la victòria de les forces més progressistes en la nostra terra. Aquesta suposà una victòria de la societat espanyola davant de la monarquia manipuladora i reaccionària, i sobretot davant de les forces conservadores i liberals que intentaven erigir-se com amos i senyors dels pobles d´Espanya.

Els i les comunistes de Catalunya celebrem aquesta fita com una gran avenç per a la classe treballadora i les classes populars que els hi proporcionà il·lusió i esperança per al procés de reconeixement dels seus drets socials i nacionals i en els canvis socials, laborals i econòmics, que havien de enfortir una base sòlida per a la consolidació real de la República, una consolidació que només podia existir amb el suport de la classe obrera i camperola dels pobles d´Espanya. Tanmateix el somni de molts treballadors i treballadores es veié truncat per l´alçament de les forces feixistes instigades per Sanjurjo i més tard per Franco i Mola, un alçament que suposaria tres anys més tard l´instauració d´un règim feixista inspirat pels sectors ultranacionalistes i genocides que s´havien apoderat del poder d´Itàlia i Alemanya.

Quan parlem de la República, parlem d´un govern legítim, on destacaven tendències progressistes i moderades, que s´imposà a les forces de la dreta i monàrquiques més reaccionàries, una República que es va perdre en el camí dels exiliats i els refugiats republicans i en la matança d´aquell exèrcit republicà i popular compost per treballadors i treballadores, per obrers i per persones que creien en la democràcia i en la plena legalitat republicana.

Pensem en la República Espanyola, com un sistema democràtic avançat, plural i amb un caràcter social molt marcat, una república inexperta, però que estava en procés de consolidació i que aprenia dels seus pròpis errors, una República que tenia la il·lusió de la població i el suport, ja en temps de la Guerra Civil, de referents ideològics i polítics mundials molt importants com fou la Unió Soviètica.

Al dia d´avui al recordar-la, a molta gent li queda com un record o com un passat llunyà de la història de Catalunya i Espanya, tanmateix encara trobem persones que la recorden amb nostàlgia i enyorança, per tan hem d´aprendre d´aquestes persones que encara creuen en ella i reflexionar respecte l´adormiment de la població i el conformisme que a dia d´avui impera en la societat catalana i espanyola, fruit de la tàctica del capitalisme de crear un procés d´assimilació inconscient cap a la població, per evitar així que es pugui pensar de forma lliure i autònoma i per consegüent evitar la organització i la confrontació amb el sistema imperant.

La República fou l´últim intent d´aprofundir la revolució burgesa enfront la dominació oligàrquica i terratinent espanyola. Les reformes de tot tipus que van fer-se durant el període republicà (agràries, econòmiques, territorials, educatives, militars, culturals), tot i que dirigides principalment per la burgesia progressista, anaven en una direcció progressiva que beneficiava objectivament la classe treballadora.

Ara i més que mai, s´ha de lluitar per una nova República democràtica federal i socialista, una lluita que ha de suposar el triomf de la justícia i de l´esperança enfront al salvatgisme i la barbarie que el capitalisme està imposant cada vegada més, des del desemparament dels col.lectius més vulnerables de la nostra societat fins a l´abandonament i l´explotació de la classe treballadora catalana i espanyola. Aquestes paraules poden sonar extremadament tòpiques i com un reclam propagandístic, tanmateix no ho són. Els treballadors i treballadores, la joventut, els pensionistes... estan veient com les crisis estructurals del sistema capitalista estan empobrint de forma progressiva els seus nivells de vida, com es denigra el treballador i no se li garanteix un dret tan universal com el treball, com perillen les pensions d´aquelles persones que han treballat tota la vida i que ho han donat tot, i com s´impulsa des de les institucions del govern català i espanyol a la privatització de la educació en tots els àmbits. Per tot això cal reivindicar ara més que mai la República, i l´exemple que donà en els àmbits més elementals per a la seguretat de les persones.


És un fet que el moviment republicà ha experimentat un creixement en aquests darrers anys, i la Joventut Comunista de Catalunya, com a part integrant i activa d´aquest, hem de dotar de contingut transformador i revolucionari l´aspiració republicana. No plantegem la República com un simple canvi administratiu en què perdurin les injustícies actuals, sinó com un avenç qualitatiu vers una societat més lliure i igualitària a tots els nivells.
Recollint els principis marxistes-leninistes del dret dels pobles a l´autodeterminació, la Joventut Comunista de Catalunya reconeix i defensa el fet diferencial català i considerem que Espanya és un conjunt de pobles lligats i oprimits per l´estructura d´un Estat en mans d´una classe dirigent de tipus feudal-oligàrquic. Cal superar aquesta situació per mitjà d´una reorganització federal que contempli el dret dels pobles d´escollir el seu propi marc d´autogovern, per la qual cosa lluitem per assolir la llibertat nacional de Catalunya sense deslligar aquesta lluita de l´emancipació social de la classe obrera catalana i espanyola.

Reivindicar la República suposa reivindicar els ideals de justícia, pau, igualtat, treball i menjar, uns ideals que els comunistes portem més d´un segle reivindicant i lluitant, la República com a model polític més avançat per a la consolidació del socialisme per arribar a la nostra meta final: el comunisme. Aquesta lluita és un dur camí, tanmateix aquest difícil camí amb innumerables obstacles i entrebancs és el que molts hem elegit per a intentar fer d´aquest món, un món amb cara i ulls, on les persones puguin viure amb les menors càrregues possibles, càrregues que en l´actualitat ens ofeguen i ens fan esclaus, i on la felicitat i la satisfacció i compliment dels objectius vitals sigui una possibilitat real i no una utopia.


VISCA LA IIa REPÚBLICA! LLIBERTAT, REPÚBLICA I SOCIALISME!


Comissió de formació Lenin-Gramsci dels CJC - Joventut Comunista de Catalunya

Abril 2011

Etiquetes de comentaris: ,