Avís important

Amb motiu de la refundació de la JCC (Joventut Comunista de Catalunya), fruit del procés d'unitat juvenil comunista protagonitzat per CJC-Joventut Comunista (Col·lectius de Joves Comunistes - Joventut Comunista) i JC (Joves Comunistes), així com per d'altres sectors i persones que es reclamen de l'ideal comunista, aquesta pàgina queda definitivament tancada.

Podeu seguir l'actualitat de la Joventut a: www.jcc.cat.


Els dies 15 i 16 de febrer ha tingut lloc la 10ena Trobada Europea d’Organitzacions de Joves Comunistes a Madrid sota el lema: “Crisi capitalista, lluites de la joventut, paper de les organitzacions de joves comunistes”. Les organitzacions participants declarem el següent: 

La situació dels joves de classe treballadora i dels sectors populars als nostres països està extremadament marcada pel context actual de crisi capitalista de sobreproducció i acumulació massiva que travessa el sistema actual. Els orígens els trobem en les contradiccions inherents del capitalisme, i no en la mala gestió que molts agents polítics i econòmics burgesos fan dels recursos a nivell internacional. 

El desenvolupament d’aquesta crisi capitalista a Europa està tenint conseqüències devastadores en les vides i la força de treball dels joves. 

Sota el capitalisme els joves de classe treballadora i els sectors populars són especialment vulnerables i susceptibles d’explotació. Aquests sectors estan sota les pitjors condicions laborals i socials, fins i tot en els grans cicles d’acumulació i expansió econòmica; i estan permanentment en el punt de mira del capitalisme.

Amb la crisi, el capitalisme aprofundeix en la seva naturalesa parasitària i els monopolis apugen els seus beneficis a costa de la seguretat laboral i l’explotació de la joventut, arribant fins i tot a nivells insuportables i negant-los la possibilitat d’un futur millor. 

Està comprovat que el capitalisme no pot resoldre les problemàtiques socials i satisfer les necessitats dels treballadors i de les noves generacions. Per contra, el sistema capitalista intenta escapar les contradiccions incurables que el caracteritzen i, per això, carrega el pes de la crisi sobre els treballadors, el poble, i fa més intensos els perills de les noves guerres imperialistes: l’explotació, l’atur i la pobresa. 

La oligarquia busca seguir obtenint els mateixos beneficis en època de crisi destruint les forces productives i, per tant, condemna a milions de treballadors adults a l’atur, mentre que els substitueix per treballadors joves sota condicions d’explotació extremes. Així doncs, la crisi capitalista és l’excusa perfecta per atacar els drets obtinguts amb les lluites de la classe treballadora i per posar en pràctica una estratègia dels monopolis contra la classe treballadora, les classes populars i els joves. 

Tot això ens fa veure que els monopolis i els governs capitalistes d’Europa utilitzen els milions de joves desempleats o amb feina precària com a punta de llança contra la resta de la classe treballadora i per invalidar els drets que s’han aconseguit gràcies a la conjunció de dos factors: els anys d’intensa lluita dels treballadors i l’existència fins la dècada dels 90 dels països liderats per la Unió Soviètica. Aquest últim, doncs, donava força a les lluites dels treballadors i era un factor de pressió pels països capitalistes. 

Els joves europeus han d’afrontar una taxa d’atur molt elevada, que fins i tot arriba al 50% dels joves en edat de treballar en molts països. Aquests milers de joves són vistos per la burgesia europea com a un “exèrcit de treballadors en reserva”. La burgesia aprofita la desesperació dels joves per trobar feina i l’excés de força de treball per empitjorar les condicions laborals amb més precarietat en els contractes i salaris més baixos. Un exemple ben clar d’això és el Pla de Garanties Juvenils acordat per la Unió Europea amb el consentiment de tots els governs capitalistes, socialdemòcrates i neoliberals, i que es posarà en marxa en els països amb taxes d’atur més elevades. Encara més greu és la situació de les dones joves de classe treballadores, que serveixen com a recurs laboral barat i fàcilment explotable. Per la mateixa feina reben menys salari i treballen en condicions encara més precàries. 

Ens dirigim als joves treballadors i als joves desempleats perquè rebutgin aquest I altres plans similars que només serveixen per explotar la joventut, perquè no es conformin amb les molles de pa que ens dónen, sinó que lluitin al seu lloc de treball, amb la resta de la classe treballadora i amb l’ajuda dels sindicats de classe, pels seus drets i per un treball digne, estable i no precari. 

La Unió Europea, com a aliança interestatal imperialista que és, juntament amb els governs burgesos, legisla a favor dels monopolis per reduir la força de treball a través de reformes, plans i directrius. Aquest és l’objectiu final de la seva existència i la naturalesa de classe de la Unió Europea i altres aliances imperialistes. Queda palès que la joventut de classe popular i treballadora no pot esperar res d’aquestes aliances perquè no estan fetes pensant en el bé del poble. Ans al contrari, cridem a la lluita contra aquestes aliances capitalistes per protegir els interessos dels joves treballadors. 

A la vegada, també es lluita una batalla ideològica quan apareixen paraules com “competitivitat”, als plans de treball per joves europeus, o “contractes de pràctiques”, o s’enalteix la paraula “flexibilitat” per justificar i legitimar l’empitjorament de les condicions laborals i socials dels joves i de tota la classe treballadora. 

Aquest mateix fenomen es reflecteix en l’educació, una altre àrea clau on les seccions juvenils de la societat s’hi veuen implicades. L’oligarquia europea, a través de diverses lleis, tractats i reformes (a la UE la creació del “Procés de Bolonya” o “Estratègia Universitat 2015”) intenta dirigir l’educació cap a reformes reaccionàries que excloguin els fills de capes populars i se centra en trobar les necessitats actuals de les empreses. 

A la vegada, milers de joves de famílies treballadores i populars estan condemnades en molts països a optar per l’emigració. Joves treballadors busquen vendre la seva força de treball fora del seu país per tenir accés a un futur que el capitalisme els hi ha denegat. Aquest fenomen torna de manera similar a l’onada de migració que, fins a finals dels anys 80 del segle XX, forçava milers de joves europeus a migrar cap a més països més industrialitzats d’Europa a buscar una feina. Avui, les següents generacions d’aquests immigrants han marxar de nou per sobreviure, el que ens mostra que el capitalisme regenera de forma continuada els mateixos i més grans atzucacs per la classe treballadora i els seus fills i filles. 

La joventut de tots els països pot visualitzar el significat de la “llibertat de moviment“ que els campions de la UE professaven quan votaven per el tractat de Maastricht I les següents mesures: llibertat per al capital per explotar on i quan ho necessiti. En tots els països d’Europa la joventut necessita lluitar per els nostres drets i contra les causes que creen l’explotació l’atur i l’immigració.

La joventut ha de rebutjar aquells que treballen pels interessos dels monopolis i intenten dividir la classe treballadora en joves i vells, immigrants i nacionals, i contra tots aquells que enverinen la consciència de la joventut amb el racisme i el feixisme.

Les organitzacions que participen en aquesta trobada europea, com joventuts comunistes lluitem per organitzar la joventut per confrontar amb els plans de la UE i els governs burgesos, com de les oligarquies en d’altres països europeus. Recolzem i organitzem la lluita de masses juvenil amb caràcter de classe i lluitem contra les posicions oportunistes i derrotistes que animen a la joventut i a tota la classe treballadora a “reconciliar-se” amb el seu enemic de classe dins del sistema.

A la vegada, hem de liderar una forta ofensiva ideològica per exposar les mentides i les lleis anticomunistes, que en els anys recents han sorgit com a voluntat de separar els sectors populars de les organitzacions revolucionàries, aquelles que verdaderament representen els seus interessos objectius.

Voldríem també parlar del fenomen del feixisme a Europa. El feixisme ha nascut i és emprat pel sistema capitalista. Es presenta amb una façana antisistema per atrapar la consciència de la joventut, quan realment és la ma de ferro que els capitalistes utilitzen per destruir el moviment de la classe treballadora i les lluites populars. Els i les comunistes tenim el deure d’exposar el vertader caràcter del feixisme i lluitar per tal que el moviment de masses pugui combatre’l.

Com a joventuts comunistes, junt amb els nostres partits, hem de ser l’avantguarda de la lluita de les masses, elevant el seu nivell de consciència, organitzant lluites i guiant objectius. Els i les joves comunistes han d’aspirar  a liderar la joventut de la classe treballadora i les capes populars en les lluites per defensar i expandir els seus drets, per contribuir en el desenvolupament del nostre moviment reivindicatiu per a noves conquestes pels i les treballadores, el poble i la joventut amb l’objectiu d’acumular forces per al socialisme, la construcció d’un sistema sense explotació, el qual és el futur de la humanitat.

Des del plenari de la 10ª Trobada Europea d’Organitzacions de Joves Comunistes, volem expressar la nostra plena solidaritat amb els treballadors i les lluites populars dels pobles d’Europa contra la dictadura dels monopolis.

Fem una crida a la joventut a reforçar la lluita per les nostres necessitats, per una feina estable amb drets, per una educació, sanitat i seguretat social, lliures i gratuïtes; per l’accés a la cultura.

Exigim l’abolició de totes les lleis anticomunistes, així com les visions reaccionàries que comparen l’experiència de la construcció del socialisme en el segle XX amb el nazi-feixisme, que és una ideologia oficial a la UE. La contribució de la construcció socialista en el segle XX a la humanitat, la supremacia del socialisme no pot ser esborrada.

Fem una crida a la joventut a organitzar-se per lluitar pels seus drets, contra l’imperialisme, per construir una societat que compleixi les expectatives de la joventut de pau, solidaritat, la realitat d’una feina amb drets, on la classe obrera aboleixi l’explotació de l’home per l’home, prengui el control del poder polític i econòmic i construeixi el socialisme.

Torrejón de Ardoz, 16 de febrer de 2014 

Joventut Comunista Portuguesa 
Unión de Juventudes Comunistas de España 
Colectivos de Jóvenes Comunistas 
CJC-Joventut Comunista de Catalunya 
Moviment de Joves Comunistes de França 
COMAC (Bèlgica) 
Joventut Socialista Obrera d'Alemanya 
Joventut Comunista d'Àustria 
Unió de Joves Comunistes (República Txeca) 
Front d'Esquerres-Aliança de Joves Comunistes (Hongria) 
Federació Juvenil dels Comunistes Italians 
Joventut Comunista de Grècia 
Joves del Partit Comunista de Turquia 
EDON (Xipre) 
Lliga Revolucionària de Joves Comunistes Bolxevic (Rússia) 
Joventut Comunista de Suècia 
Joves Comunistes a Noruega

Etiquetes de comentaris: , , ,